Intel, Atom, Moblin
Intel Atom işlemcileri ile hayatın her yerinde yer alamak istiyor. x86 tabanlı Atom işlemciler programcılara normal bilgisayarlar için yazılmış uygulamalarını çok fazla değişikliğe uğratmaya gerek kalmadan mobil cihazlarda çalıştırabilmesine olanak sağlıyor. Bu da Intel’e önemli avantajlar sağlıyor. Bu avantajını daha da arttırmak için cihazar üzerinde performansı arttıracak işletim sistemi için de kolları sıvayıp Moblin’i geliştirmeye başlamışlardı. Dün bu konular üzerine Intel’den üç önemli açıklama oldu…
Atom işlemcili cihazlarda uygulama performansını arttırmak için yeni bir geliştirici programı başlattılar. Atom Developer Program‘ı teşvik etmek içinde bir yarışma başlattılar. Bence bir göz atmakta fayda var… ( Ben kayıt olacağım )
İkinci ve üçüncü açıklamalar ise bir arada geldi, Moblin’in yeni sürümü 2.1 yayınlandı ve Atom işlemcili bir akıllı telefon üzerinde sunuldu. Intel bir çırpıda bir dolu firmaya rakip oldu Geçenlerde de yazmıştım, önümüzdeki yıl içerisinde mobil dünyada bir dolu ilginç gelişmeler bekliyorum. Umarım bu rekabetten özgür yazılım ve biz kullanıcılar kazançlı çıkarız…
Intel’in mobil uygulamalara sıçramasından çok mobil uygulamaların işlemcisi olan ARM’ın Intel’in pazarından pay kapması çok daha olası. Çünkü Atom da olsa Intel işlemciler güç tüketimi konusunda ARM’ın yanına bile yaklaşamıyorlar. İşlemci gücü açısından ise ARM Cortex A8 ve A9 (çift çekirdek) ile Atom ile rekabet edecek gibi görünüyor (bakınız Texas OMAP 3 ve 4 serileri). İşin güzel tarafı Windows’un ARM portu yok (olsa da binary uyumsuz bir windows’un hiç bir anlamı olmazdı). Flash player’ın ise ARM portu var ya da şu anda hazırlanıyor. Intel’in bu çıkışlarının nedeni bence sadece düşük güç tüketimi konusunda biz de bir şeyler yapıyoruz mesajı vermeye yönelik tanıtım girişimleridir ve azıcık bilgi sahibi olan herkes bu alanda ARM’ın bugün ve gelecekte açık ara lider olduğunu biliyor.
Bu gelişmeler olurken bu işten kazananın Linux olduğunu görmek bizi sevindiriyor elbette. Masaüstünde Linux’un yaygınlaştığını yakın zamanda göremeyebiliriz ama mobil platformlarda bu yavaş yavaş gereçekleşiyor gibi görünüyor.
Moblin’i deneme fırsatınız varsa mutlaka deneyiniz. Hızlı açılışı ve kapanışı bir yana, o kadar efektlere aldırmadan göze batar ve rahatsız edici takılmalar olmuyor.
@Felix, donanım konusunda çok fazla bilgili olmamakla birlikte, geçenlerde Atom ve ARM güç tüketimi karşılaştırmasında, aslında işlemci gücü ve uygulama kapasitesi açısından çok büyük bir fark olmadığını okumuştum. Kısaca söylenen : “evet Atom daha fazla güç tüketiyor ama işlemci gücü ile işlemleri daha kısa sürede bitiriyor,dolayısı ile aynı oranda güç tüketiyorsunuz” du
Atom tabanlı akıllı telefonların geleceği konusunda ben de kısa vadede pek umutlu değilim ama MID’lerin ve NetBook’ların günlük yaşamımıza daha fazla gireceği de kesin…
Uzun lafın kısası umarım özgür yazılım kazançlı çıkar….
Güç tüketimi karşılaştırmaları zaten MIPS/Watt gibi güç başına üretilen işlemci gücü şeklinde yapılır. Bu açıdan ARM açık ara önde. Bunun güzel tarafı Windows kullanan cihazların bu hayati avantajdan mahrum kalmaları nedeniyle Linux’un (ve onun multi platform ve binary uyumluluğu yerine source uyumluluğu yaklaşımının) öne geçmesi.