Linux Yaz Kampı 2012
Bu sene 3.sü düzenlenen Linux Yaz Kampı‘nda önceki senelere göre bir değişiklik oldu, sadece Sistem Yönetimi değil PHP ve Java EE ile özgür yazılım programlama eğitimleri de açıldı. Ben tabii ki Java EE 5 ile özgür yazılım geliştirme kısmından bahsedeceğim
60’a yakın kişinin kaydolduğu bir sınıfı tek başıma idare edebilmem mümkün olmayacağı için Deniz ve Umuthan‘da bana yardımcı olmak üzere kampta hazır bulundular. Hedefimiz Java EE teknolojileri ve genel kurumsal uygulama ihtiyaçlarına dair 5 günlük bir teorik eğitimin ardından hep birlikte gerçek hayatta kullanılacak bir özgür yazılım uygulaması geliştirmeye başlamak ve mümkün olduğunca tamamlamaktı. Bunun içinde Tekir için bir genel muhasebe modülü yazılmasını seçtik.
Teorik olan kısım hem eğitmen olarak benim hem de beni dinleyen katılımcılar için epeyce zorlu geçti. Zamanımız az anlatılacak konular çoktu. Sabah 9:30 da başlayan derslere 12:30-14:00 arasında öğle yemeği arası, 17:30-19:30 arasında akşam yemeği arası verip akşam 21:30’a kadar devam ettik. Özellikle anlatılan konuları ilk defa duyan katılımcılar için yorucu ve zorlu bir süreçti. Benim için ise o kadar saat ayakta durmak ve bir fiil konuşmak kendi başına bir meydan okuma konusu oldu.
Bu süre içerisinde sadece Java teknolojileri değil geliştirme araç ve metodları üzerin de çalıştık. Teorik kısım bittiğinde kod yazmaya başlamak için gereken araçlar önceden hazırlanmış durumdaydı ( Samed’e teşekkürler ). Sunucular üzerinde iş takip sstemi olarak Redmine, sürüm takip sistemi olarak git ve Gitlab, düzenli derleme sistemi olarak Jenkins kullanıldı. Geliştirme için kullanılacak olarak kişisel bilgisayarlarda ise herkes istediği bir Linux dağıtımı üzerinde Maven, Eclipse, JBoss AS ve MySQL kurulumlarını yaptı. Geliştirme sürecinde Scrum çevik metodunu kullanma çalıştık.
İlk günden sonra aramızdan ayrılanlar olmasına rağmen genel olarak başarılı bir kamp süreci geçirdiğimizi düşünüyorum. Tabii ki 15 gün gibi kısa bir süre Java EE teknolojilerini öğrenmek ve kullanmak için yeterli bir süre değil ama katılımcılar artık Java EE teknolojilerinin neler sağladığını, özgür yazılımın sunduğu olanakları, genel olarak yazılım geliştirme araç ve süreçlerini öğrenmiş oldular. Bundan sonrasında eğer isterlerse kendilerini geliştirmek için neler yapabileceklerine dair bir fikirleri var. Tabii ki bu benim değerlendirmem. Katılımcılar bu yazıya yorum olarak kendi fikirlerini bırakırlarsa çok memnun olurum. ( Yazının kamp bitmeden yayınlama nedenim bu )
Kamp 2 gün içerisinde bitiyor ama biz şimdiden bir sonraki seneyi düşünmeye başladık. Seneye giriş seviyesi eğitimlerin haricinde önceden yapılacak bir seçme ile belirlenecek 10 kişilik bir ekiple birlikte kamp boyunca 15 gün kapanıp seçilecek proje için günde 10 saat kod yazalım. Birlikte öğrenelim ve eğlenelim istiyorum.
Kampta hayatın nasıl olduğunu merak edenler şu adresten fotoğraflara bakabilrler. Kamp boyunca yazılan kodlara ve geliştirme sürecini izlemek isteyenler ise bu adresten git deposuna erişebilirler.
Not: Bolu, Abant İzzet Baysal Ünversitesi ve yediklerimiz içtiklerimize dair ayrı bir yazı yazmayı düşünüyorum ama bakalım tembelliğim tutmazsa…
Bizler için güzel bir etkinlik olduğunu düşünüyorum.Java konusunda bir çok yeni fikirler edindim ve öğrendim, ilk defa duyduğum kavramlar ve teknolojiler bazı şeylerin kafamda daha iyi oturmasını sağladı.Tabi bundan sonra da öğrendiğim bilgilere sürekli ek bilgiler ekleyerek java konusunda kendimi daha da geliştirmeyi amaçlıyorum.Gerek burdaki eğitmenler olsun gerekse burdaki ortam olarak gayet memnun kaldık diyebiliriz.Tabi burada gerek hakan hoca olsun gerekse deniz ve umuthan olsun çok iyi niyetliydiler ve bizlere ellerinden geldiğince yardım etmeye çalıştılar.Yalnız burda hakan hoca ya ayrı bir parantez açmayı düşünüyorum.Sabahtan akşama kadar nasıl ayakta durupda üstüne üstlük nasıl o kadar saat konuşabildiğini anlamış değilim.Biz dinlerken yorulduk o anlatırken yorulmadı.
Teorik eğitimlerde ciddi ölçüde sıkılıp uyuklasak da,birşeyler öğrenmek için sabırla bekledik. İkinci haftanın sonunda sınıfın yarısı kurstan kaçmıştı zaten.
Bizim için daha iyi oldu aslında-Hakan hoca ya daha çok soru sorabildik.Java EE öğrenmeye çalışan kişilerin en çok zorlandığı nokta nerden başlıyacağıdır;çok fazla teknoloji ve framework olduğu için.Bu kursa katılan herkes bu durumu aştı en azından.
Bu kampta,sadece java için değil,diğer dilleri ve web teknolojilerini öğrenmek içinde gerekli olan temel bilgileri edinmiş oldum.MVC mantığını daha iyi kavradım,eclipse’i daha aktif kullanmayı öğrendim.Daha önce hiç test kodu yazmamıştım.Test kodu yazmayı öğrendim.Sürüm takip sistemi kullanmayı öğrendim.Böylece kurumsal bir firmada yazılım geliştirme sürecinin nasıl olduğunu,bizzat dahil olarak öğrendim.
Eğitmenlerimiz,Deniz,Umuthan ve en önemlisi Hakan hoca,hepimize yetişmek için baya çaba sarfetti.
Sıkıntılı taraf grupların fazla kalabalık olmasıydı-çoğu kişi kaçmış olmasına rağmen gene de kalabalıktı.:)6 kişi bir sınıf yazdık,haliyle kavga gürültü eksik olmadı bizim grupta:)Herşeye rağmen güzeldi,eğlenceliydi.2013 kampını iple çekiyorum.
Bu kamp kesinlikle benim için çok faydalı oldu, ilk kez java ile tanışan biri olarak ilk hafta teorik kısımda açıkçası gözüm biraz korkmuştu sınıftan ilk hafta ayrılanların arasında olabilirdim. Fakat bunu asla tavsiye etmiyorum ilk hafta terimler karışık gelse de bir süre sonra aynı şeyleri tekrar etmekten öğrenmeye başladığınızı hissediyorsunuz . Bu noktadan sonra iş tam zevkli olmaya başladı derken git ile uğraşmak biraz heves kırıyor çünkü ilk kez bir sürüm takip sistemi kullananlar için çıkan problemler biraz can sıkabiliyor fakat Deniz ve Umuthan’a bu noktada teşekkür etmek lazım, onlar olmasa kafayı yerdim herhalde. Genel anlamıyla ufak şeyler dışında organizasyon kesinlikle çok başarılıydı. Doruk Fişek, Mustafa Akgül, Hakan Uygun gibi değerli hocalarla tanışmak, Özgür Yazılımı anlamak kesinlikle bu kampın en büyük getirisi. Özellikle Hakan Hoca’ ya hayran kaldım :)) İlk kez denenmesine rağmen Java EE eğitimi çok başarılıydı son hafta 10 kişilik bir ekip olmak ve son 3-4 günün sıkıcı geçmesi dışında her şey başarılıydı. Java ile tanıştım, bir sürüm takip sistemini kullanmayı öğrendim, değerli bir çok insanla tanıştım, bir çok meslektaşımla tanıştım vs. vs. Kısacası katıldığım için çok memnunum. Organizasyon da emeği geçen herkese çok teşekkür ederim
Bir Java tutkunu olarak kamp benim için çok faydalı bir adım oldu. Kampın 5 günü benim için çok verimli geçti. Özellikle ezbere değil de mantığa dayalı bir anlatım sayesinde çok zevk aldım. Ekip işinde de bir hayli hevesli ve heyecanlıydım. Fakat daha sonraları benim için çok sıkıcı oldu. Öncelikle seviye tespiti yapılıp ona göre ekiplere ayrılsaydık daha güzel olurdu. 6 kişi bir controller yazdık. 6 kişi bir yumurta taşıyoruz hissine kapıldım biraz
Dolayısıyla anlaşmazlıklar oluştu. Bu konuda ekip içerisinde moralimin bozulduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Başlangıçtaki hevesimin yok olduğunu arkadaşlarım da farketmiştir. Tabiki bu da benim için ayrı bir tecrübe oldu.
Özellikle birim testi yazmanın çok eğlenceli olduğunu farkettim. Git, redmine, sonar gibi sistemeri ve ekip içerisinde bunların nasıl kullanıldığı hakkında bilgi sahibi olmuş oldum. Kısaca özetlersem sadece Java EE’ı tanımakla kalmayıp, yazılıma olan bakış açım değişti. Umarım seneye 10 kişilik ekip içerisnde yer alırım ve bol bol kod yazarak eğleniriz. Tekir projesine de elimden geldiği kadar devam etmek isterim. En başta size ve sabır gösterip yardımlarını esirgemeyen Deniz’e ve Umuthan’a, organizasyonda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Çok başarılı bir eğitim oldu. Linux ve Java dünyası hakkında çok değerli tecrübeler edindik. Çeşitli araç setlerinin kullanımını ve en önemlisi iş hayatındaki çalışma ortamı hakkında bilgi sahibi olduk. Başta Hakan hocamız olmak üzere diğer eğitmenlerimizin bize verdiği tüyolar sayesinde artık daha tecrübeliyim
Bu etkinliğin önümüzdeki yıllarda tekrarlanması dileğiyle; Emeği geçen kişilere (özellikle Hakan hoca, Deniz, Umuthan) ve kurumlara teşekkürlerimi sunuyorum.
Gitlab’a dışarıdan erişim mümkün değil ama incelemek isteyenler için http://cgit.ozguryazilim.com.tr/tekirGM-kamp/ adresinde yapılan çalışmalar izlenebilir.
Kamp olması dolayısıyla zaten eğitim dışında yurt ortamı da insana çok şey katıyor. Yurt arkadaşlarıma da teşekkürler buradan şimdiden :).
Eğitime gelince, ilk defa javayla tanışan biri olarak eğitim çok çok verimli geçti. Teorik eğitim de çok verimliydi fakat öğrenilenleri sindirmek için zaman verilmeliydi biraz diye düşünüyorum. Etüt zamanları öğrenilenleri pekiştirmek,araştırmak,sindirmek için kullanılabilirdi ki ben şahsen teorik eğitim bittikten sonra 1-2 günümü buna ayırdım. Hakan hocanın performansı görülmeye değerdi :). Sabah 9:30’dan akşam 21:30’a kadar yemek araları dışında ara vermeden anlatmasına herkes hayran kalmıştır zaten sanırım.
Eğitimden ayrılan arkadaşların neden ayrıldığını bilmiyorum ama verilen hiçbir bilginin gereksiz olmadığını düşünüyorum. Öğrenci olarak veya iş hayatında bulunmayan kısım olarak bilgiden çok daha fazlasını, iş yaşamındaki tecrübeleri öğrendik.
Tekir üzerinden devam edip kod görerek devam etmemiz daha verimli olduğunu düşünüyorum. Çoğu zaman saatin nasıl geçtiğini anlmadan kafamı gömerek birşeyler araştırdık,öğrendik.Başta söylediğim dışında bir problem yoktu. Tekrar herkesin ellerine sağlık böyle bol bilgili,eğlenceli bir kamp için. Kendi başımıza öğrenemeceğimiz çok şeyi öğrettikleri için başta Hakan hoca olmak üzere emekleri için Deniz ve Umuthan’a çok teşekkürler.