Mozilla Prism
Bir süredir kendilerinden haberdardım ama alıcı gözle inceleyip, biraz kurcalamaya bir türlü vakit ayıramamıştım. Bugünlerde, Tekir nedeniyle, ortalama internet kullanıcısının, yerel ağ ( hatta yerel makine ) üzerine kurulu web uygulamaları ile internet üzerinden çalışan uygulamaları ayırt edemeyip karıştırdığını, aslında bunda da son derece haklı olduklarını, fark etmem ile birlikte; belki de Prism‘in buna çözüm olabileceğini düşünerek bir göz atmaya karar verdim.
Bir yandan baktığınızda çok özel bir uygulama değil ( Firefox’un biraz kırpılmışı ) fakat hedeflediği şey açısından başarılı olmaya aday. Neler mi sağlıyor :
- Web uygulamalarının masaüstü uygulamaları gibi rahat erişilebilir hale getirmek,
- masaüstü, menü ve sistem çekmecelerine yerleştirmek,
- klasik tarayıcının menü ve araç çubuklarını kaldırıp, uygulamayı merkeze almak
- harici bütün bağları ise uygulama dışında gerçek tarayıcı ile açmak
Bütün bu özellikler, kullanıcının hangi uygulama ile çalıştığını karıştırmamasını ve kendini daha rahat hissetmesini sağlayabilir diye düşünüyorum.
Dezavantajları da var tabii ki. Öncelikle yeni bir uygulama kurmak durumundasınız ki bu en önemlisi. Eğer uygulamanız belirli bir alan adında çalışmıyor ise kullanıcıya hazır uygulama kısa yolları vermek de ayrı bir sorun olarak duruyor.
Tabii uygulamanın henüz 0.8 sürümünde olduğu düşünülürse yeni özellikler ile uygulama daha da kullanışlı hale gelebilir ama aynı zamanda da gerçek hayatta kullanmak için bir müddet daha beklemek gerekecek
Yani serverimizde olan program sanki masa program gibi çalışıyor_ Yanlış mı anlamışım?
Program her açıldığında gerçek program (sunucudaki) bilgisayara indiriliyor ve çalıştırılıyor? Öyle mi?
Aslında Prizma sadece özel bir internet tarayıcı. standart tarayıcıların sahip olduğu ileri geri düğmeleri, adres çubuğu yok. Böylece kullanıcılar, sizin uygulamanızda verdiğiniz yöntemler ile uygulama içerisinde dolaşabiliyorlar.
Fakat uygulamanız hala sunucunuz üzerinde çalışıyor.
Tabii yeni nesil JavaScript kütüphanelerini ve Google Gear gibi veri tabanı sistemlerini kullanarak tamamen masa üstünde çalışabilen web uygulamaları da yapmak mümkün olabilir. Ama böyle bir ihtiyaç varsa; çözümü için XUL’u incelemek ve Mozilla motoru üzerinden bir şeyler yapmak daha mantıklı olabilir…
Thanks….